Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

Tarieven & vergoedingen

Prijslijst

Workshops

Ceremonies

Individuele consulten

Vergoedingen

Wat vergoedingen voor natuurgeneeswijzen betreft zijn de mogelijkheden de laatste jaren nogal ingeperkt. Als eerste noem ik dan even de belastingaangifte, waarbij complementaire zorgkosten tegenwoordig meestal niet meer aftrekbaar zijn (alleen artsconsulten nog).

Schrijnender is echter de dekking door de zorgverzekeraars: complementaire/alternatieve zorg valt daarbij onder de aanvullende verzekeringen. Er worden wel klanten aangetrokken door aan te geven dat alternatieve zorg vergoed wordt, maar de praktijk laat jammer genoeg vaak anders zien. Tegenwoordig is de vergoeding bij bijna alle verzekeraars afgeroomd tot 35-45 euro per consult. Dat is een bedrag wat 10 jaar geleden nog redelijk was te noemen, maar beslist niet van deze tijd. Het is opvallend dat dit inmiddels zo unaniem is doorgevoerd.

Daarbij geldt dan ook nog dat het aantal behandelaars die worden vergoed enorm is afgenomen. Verkijk je niet op de bruikbaarheid van je aanvullende verzekering: Dat de eisen inmiddels zo gesteld zijn dat er veel behandelaars niet meer vergoed worden, dat ontdek je pas als je er gebruik van wilt maken. Het is goed om ieder jaar in december even te checken of je het aankomende jaar wel aanvullend verzekerd wilt zijn. Wellicht wil je die slechts afsluiten voor 1 discipline, en in dat geval moet je je afvragen of je wel goedkoper uit bent. Weet je al naar welke behandelaar je in het nieuwe jaar toe wilt? Controleer dan bij de verzekeraar of deze door hen gedekt wordt.

Een fors aantal collegae werd al niet meer vergoed. Sommigen omdat ze al buiten de boot vielen en sommigen omdat ze besloten hebben ‘niet meer mee te doen’ in dit systeem. Tot eind 2019 werden de consulten van Mura nog wel vergoed, maar ook wij hebben inmiddels besloten om ‘niet meer mee te doen’. Zoals hierboven genoemd verandert dat in praktische zin vaak weinig of niets: Ondanks het feit dat ze registertherapeut met AGB-code was, had een groot deel van de cliënten daar de laatste jaren weinig tot niets aan.

PGB

Voor sommige mensen is het mogelijk om gebruik te maken van een PGB (persoonsgebonden budget) voor begeleiding en zorg. Wij zijn bekend met het opstellen van zorgcontracten, de wijze van facturering, etc. en zijn ervaren in het begeleiden van cliënten die een PGB toegewezen hebben gekregen.

Heeft u zelf chronische klachten of een handicap en voor langere tijd hulp nodig? In dat geval kan het nuttig zijn om eens uit te zoeken of u in aanmerking komt voor een PGB.
Een PGB aanvragen kunt u zelf doen, doch kan een behoorlijke uitdaging zijn. Er zijn echter bureaus die hierin gespecialiseerd zijn. Zij weten waar rekening mee gehouden moet worden en hoe de aanvraag het best ingevuld kan worden.