Cursussen en workshops


N.B.: Om het geheel beter leesbaar te maken worden hier alleen nog de cursussen en workshops beschreven die daadwerkelijk staan ingepland. Praktisch gezien houdt dat in er gedurende het seizoen items worden toegevoegd!
 
Vooraf aanmelden is wel nodig. Bel even, stuur een mailtje of gebruik het formulier onder 'Praktisch'. Je ontvangt van ons altijd een bevestiging.
 
De tarieven voor een specifieke workshop zijn te vinden in de agenda en de kalender bij de betreffende activiteit.
 

 
Drumbouw clinic
Datum: zaterdag 28 september
O.l.v. Richard Langelo en Jacob
 
Je eigen drum bouwen is ontzettend leuk om te doen. Het voelt ook direct goed als je eigen energie zo sterk in de drum zit. We hebben voor de drums fijne materialen uitgezocht. Ze is voorzien van een sterk essen ketel, maar ook het gewicht is fijn. De trommel weegt slechts ongeveer 1200 gram, en is daardoor ook langere tijd bespeelbaar als je er nog niet gewend bent. De diameter is 45 cm voor een drum met geitenvel, en 40 of 45 cm. voor een drum met een herten- of reeënvel. De ketel wordt bespannen met een vel van hert of Aziatische geit. Door met mallen te werken, is de drum in een dag te bouwen. Daarbij stemmen we eerst ritueel af op het dier wat het vel van je drum levert. We beginnen om 10 uur, en ergens halverwege de middag zal je drum klaar zijn. Er is de hele middag ruimte voor uitloop, mocht het je wat tegen zitten of je wilt iets speciaals. ’s Avonds wijden we de drums in.
 
Je persoonlijke touch kun je aan de drum geven door je eigen vel te kiezen en eventueel je eigen handvat te bedenken. Deze laatste kun je vooraf maken en meenemen, of later thuis toevoegen. Het vel uitzoeken gaat in volgorde van aanmelding. Je eigen drum maken geeft je een sterke verbinding en extra speelgenot, en het is ook nog eens erg leuk om te doen. Maar ook financieel heeft het voordeel: kant-en-klare sjamanendrums kosten snel rond de 300 euro. We bieden deze workshop inclusief materiaal aan voor slechts 195 euro met geitenvel, en 225 euro met edelherten- of reeënvel.
 

 
 
Energetische wandeling op Kampsheide door Mura
Datum: zondag 6 oktober
O.l.v. Mura
 
Kampsheide is een plek waar al meer dan 5000 jaar geleden mensen woonden,leefden en hun doden begroeven. In die tijd stonden de mensen nog open voor alle natuurkrachten om hen heen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zij hun doden begroeven op zeer krachtige plekken. Dat er in zo’n klein natuurgebiedje meer dan 50 grafheuvels zijn geeft wel aan hoe bijzonder het is. In vaktermen wordt dit ook wel een vortex genoemd, plekken waar kracht uit de aarde komt. Daarbij valt te denken aan kruispunten van leylijnen, stralingsvelden, etc.
 
In een wandeling door dit prachtige stukje Drenthe wil ik u graag laten ervaren wat voor krachten dat zijn. Hoe je ze kunt voelen en wat ze voor ons, mensen van nu, kunnen betekenen. De wandeling is opgebouwd aan de hand van de 5 elementen; aarde, water, vuur lucht en kosmos. Door middel van korte meditaties en oefeningen wil ik u te laten ervaren wat deze krachtplekken voor u kunnen betekenen en u bewust maken welke krachten er in uzelf aanwezig zijn.
 
De wandeling zelf is ca. 2,5 km., maar de tijd die het in beslag neemt is, afhankelijk van de ervaringen die er op dat moment plaats mogen vinden, waarschijnlijk zo rond de 2 uur. Het is aan te raden om van te voren niet te veel te eten.
 
Ontmoetingsplaats: tegenover Balloo nr. 60, bij het informatiebord in Balloo aan het eind van het fietspad richting Assen.
Zorg voor stevige schoenen en warme kleding. Het is aan te raden om vooraf niet teveel te eten. Neem eventueel een klapstoeltje mee voor de koffie na afloop.
 
Er is geen vast tarief voor de wandeling. Een vrije gift voor Stichting Bidadari is zeer welkom!
 

 
 
Workshop: 'De magie van de overgang' door Nati Visser
Datum: vrijdagavond 18 t/m zondag 20 oktober
O.l.v. Nati Visser
 
In de Magie van de Overgang staan we stil bij één van de belangrijkste fasen in het leven van vrouwen: de transformatie tot Vroede Vrouw. In het westen nog steeds vaak gezien als een periode van lastige klachten, aftakeling, neergang en "" "uiterste verkoopdatum verstreken" is de overgang daarmee vermedicaliseerd in een poging te blijven voldoen aan heersende normen rond eeuwig jong, mooi en vruchtbaar te moeten blijven. Daardoor wordt de enorme groeikans die met een natuurlijk verloop van de Overgang cadeau gegeven wordt vaak niet herkend.
 
In oudere culturen was de overgang een periode van belangrijke verandering waarin de heiligheid van het vrouwenleven werd geëerd en gevierd, als intuïtieve en spirituele vermogens een boost kregen door de veranderende hormoonhuishouding. Vrouwen werden de Wijzen die op basis van inzicht en levenservaring van grote betekenis waren voor hun stam.
 
In deze workshop gaan we in op de fysieke, emotionele en spirituele aspecten van de Overgang. Er is praktische aandacht voor opvliegers, osteoperose, droge slijmvliezen en andere kwalen waarmee een vrouw te maken kan krijgen vanuit een holistische benadering. Voor angsten rond het jezelf op de been kunnen houden op oudere leeftijd en stemmingswisselingen, chagrijnige buien en burn-out-klachten.
 
Er zijn rituelen en geleide meditaties voor het opmaken van de balans van je leven, het rouwen en loslaten van alles wat voorbij is en wat niet meer kan gebeuren. Voor het herkennen van hoe al jouw ervaringen je gemaakt hebben tot wie je nu bent en door het erkennen van elkaar in kwaliteiten, talenten, vaardigheden maar vooral van wie je Bent, van waaruit je kunt gaan staan voor hoe jij het laatste stuk van je leven zinvol vorm en inhoud wil gaan geven.
 
We gaan diep naar binnen zodat vanuit het besef dat er in feite niets of niemand buiten ons is waarmee we niet onlosmakelijk verbonden en één zijn er een diepe verbinding kan ontstaan met onze zusters, onze medemensen en met de Aarde zelf die ook in een groot Overgangsproces verkeert. Dat besef is diep helend voor onze angsten rond ouderdom en dood die zo vaak de kop op kunnen steken in deze fase van ons leven.
 
Vanuit een diepe verbondenheid met de vrouwen in de workshop, je eigen vrouwenlijn door de generaties heen en met Vrouwen van alle tijden en alle plaatsen, gaan we schaamteloos genieten van oud worden, rimpels krijgen, taboes aan je laars lappen en van leven voor wat jíj belangrijk vindt! Het "Oude Wief" kent zóveel vrijheid! Die vrijheid gaan we vieren.
 
Nati Visser is een krachtig en ervaren trainer die haar kennis over de hele wereld heeft verworven, met als grote inspiratie bronnen Tyohar, non-dualisme, sjamanistische teachers en Joanna Macy. Ze gebruikt diepe technieken en oefeningen uit veel culturen en tradities. Sjamanisme, mindfulness, deep-ecology alsook emotioneel lichaamswerk, Neo-hypnotherapie en NLP. Ze heeft een grote ervaring in het werken met vrouwen, meisjes en systemen in zowel de reguliere als alternatieve hulpverlening.
 
 
'Man & Woman Workshop' door Ahamkara
Datum: zaterdag 23 t/m zondag 24 november
O.l.v. Ahamkara
 
Tijdens deze training gaat de Siberische sjamaan Ahamkara in op de verschillende aspecten waar we als man of vrouw mee te maken hebben. Denk daarbij aan vragen als ‘Wat betekent het in ons dagelijks leven om man/vrouw te zijn?’, ‘Wat is het wezenlijke verschil in denken en geloven tussen man en vrouw?’ en ‘Wat zijn de verschillende behoeften?’. Mannen en vrouwen spreken vaak niet ‘dezelfde taal’, de betekenis van wat er gezegd wordt is niet gelijk.
 
In deze twee dagen geeft workshop Ahamkara ons hulpmiddelen om de verschillende werelden van gevoelens bij mannen en vrouwen te begrijpen. Door te herkennen en bewust te zijn kunnen we de behoeften van de ander begrijpen en ontdekken. Dit zal ons helpen in een relatie, zodat we nu of in de toekomst een meer geharmoniseerde relatie kunnen hebben. Deze workshop is zeker ook bedoeld voor degenen die graag een relatie willen, maar er geen hebben. Daarnaast zal ook de relatie met uw kinderen, ouders en andere familieleden in positieve zin veranderen.
 
 
Workshop 'Gebruik van de biotensor'
Datum: zondag 1 december
O.l.v. Jacob

De biotensor wordt ook wel een eenarmige wichelroede genoemd. Je kunt er zowel mee pendelen als wichelen (Wie met een biotensor leert omgaan kan ook met een pendel overweg). Tijdens deze korte cursus besteden we eerst aandacht aan het krijgen van een zuivere uitkomst. Je hoort soms zeggen dat pendelen eenvoudig is en dat iedereen het kan. Maar betrouwbaar pendelen komt wel wat meer bij kijken, vooral wat zelfreflectie betreft. Daarnaast gaan we bezig met de vraagstelling, vertellen de ins en outs en gaan uitgebreid oefenen in toepassingen als pendelen, opsporen van energieën en aura-healing.
 
De workshop is inclusief materiaal (pendellijsten e.d.). Heb je een biotensor, neem ‘m dan mee. Eventueel kun je bij ons 1 lenen en daarna besluiten om deze wel of niet aan te schaffen.
 

 
 
Workshop 'Numerologie' door Theo Jeukens
Datum: zondag 8 december
O.l.v. Theo Jeukens
 
Numeroloog Theo Jeukens is inmiddels een bekend gezicht binnen Centrum Lumos. Zo heeft hij hier meegewerkt aan het congres ‘Ont-dek jeZelf!’, persoonlijke consulten gegeven en diverse Numerologie-workshops gegeven. Tijdens deze workshop leert Theo je de ins en outs over het gebruik van Numerologie om het antwoord te krijgen op levensvragen over jezelf en anderen. Je leert dit op een bijzonder toegankelijke manier zelf toepassen. Daarbij krijg je een uitgebreide map cursusmateriaal mee, welke je daarbij van dienst zal zijn.
 
Theo heeft een bijzonder heldere manier van benadering en uitleg. Enige typisch Twentse humor kan hem daarbij niet ontzegd worden. Meer info vind je op zijn website.
 
 
Sjamaans Stenenorakel
Datum: zo. 12 januari 2020
O.l.v. Mura
 
Het stenenorakel is een oeroude methode van Siberische sjamanen om antwoord te krijgen op allerlei vragen. Het is een methode om informatie over heden, verleden en toekomst te verwerven vanuit de spiritwereld. Dit kan van alles zijn, maar denk bijvoorbeeld aan vragen op het gebied van gezondheid, relaties, ontwikkeling, geld, vriendschap e.d. Ook is het een manier om inzicht te krijgen in de spirituele ontwikkeling van de ziel. Zo kun je adviezen vragen als voorbereiding op de toekomst of om ervaringen uit het verleden los te laten.
 
Doordat het stenenorakel al duizenden jaren door sjamanen wordt gebruikt is het een zeer beproefd middel. Tijdens de workshop krijg je informatie en inzicht in de verschillende werelden van het Siberisch sjamanisme, namelijk de onder-, midden- en bovenwereld en de Kosmos.
 
Er worden 12 steentjes ingewijd, zodat je ermee verbonden bent. Deze steentjes worden op een speciaal bord gegooid. Door te zien welke stenen op welke plaats liggen kan je intuïtie dan een antwoord vormen. Iedere steen heeft een thema wat uitgebreid besproken wordt.
Vervolgens leer je het orakel praktisch te gebruiken. Er wordt dus veel geoefend, zodat je kennis en inzichten vergroot en er direct mee aan de slag kunt.
 
Zie ook 'Stenenorakel' in het menu.
 
 
Training 'Mastership your emotions'
Datum: vanaf vrijdagavond 24 januari 2020
O.l.v. Windhorse
 
‘Mastership your emotions’ is een diepgaande sjamaanse training van 8 1/2 dag waarin je een innerlijke reis onderneemt waarbij oude, sjamaanse kennis wordt overgedragen. Je leert daarbij d.m.v. rituelen en oefeningen om meesterschap over je emoties te verkrijgen. Het contact met jouw innerlijke spirit zal daardoor groeien. De training is geheel sjamanistisch van opzet. Gedurende 4 modules van 2 dagen leer je gebruik maken van totems, rituelen en oefeningen.
 
Elke module is gewijd aan sjamanistische ceremonies en oefeningen in het licht van specifieke thema's. Je leert positieve veranderingen aan te brengen in de familieband, vriendschappen, partnerschappen, carrière, relatie met jezelf, etc. Dit is een korte omschrijving met kernpunten.
 
1e module:
Arend & Condor training “Burged – Tas”: Moed, zelfvertrouwen, innerlijke kracht en schoonheid. Je eigen geloofsysteem en gedachtepatronen “zien”.
De arend vertegenwoordigt “kracht” en is de boodschapper van Ulgen, spirit van de bovenwereld. De bovenwereld (de toekomst) brengt positieve veranderingen aan je leven en je relatie. Tijdens dit weekend, schenken we meer aandacht aan onze essentie en relatie met ons “Zelf”.
• Activatie van het droomlichaam “Sur Suld”
• Windhorse ritueel
• Arend Oog Ritueel
• Arend Vleugel Ritueel
• Condor Ritueel
N.B.: de eerste module start op vrijdagavond!
 
2e module:
Wolf “Chono” training: emoties en gedrag, intuïtie, inzicht, sociaal gedrag, oude gedragspatronen en zelfontwikkeling.
In de Mongoolse Sjamanistische traditie, de spirit van de wolf is het krachtdier van de Erlik Spirits of Onderwereld, die in verbinding staat met onze emotionele staat, verleden, verlangens, sensualiteit, mysteries en wilde natuurkracht.
• Wolf Ritueel
• Sjamanistisch chanten
• Sjamanistisch Ritueel: verbreek oude verbindingen
• Sjamanistische Trance Dance
• Activeer je Body Systeem
 
3e module:
Beer training “Baavgai”: Hier en Nu, Pijn & Hart energie, keuze & beslissing, gronding & verantwoordelijkheid, compassie.
In de Mongoolse sjamanistische traditie is de spirit van de Beer een vertegenwoordiger van kracht en bescherming van de Umai Spirit. Umai is de Spirit van de Middenwereld, “Hier en nu”, en is de brenger van liefde en bescherming.
• 4 elementen
• Grondingsritueel
• Dankbaarheidsrituelen
• Begeleide Hart meditatie – tusgaarlalt
• Beer ritueel
• Ritueel voor respect en vreugde
• Ritueel om keuzes te maken
• Verantwoordelijkheid durven nemen voor je acties en ze vaker durven inzetten
• medicijnen voor bescherming en ‘Domnoh’, sjamaanse healingstechnieken
 
4e module:
Uil Training – Shar shuvuu: Transformatie via realisatie, viering en initiatie.
De uil vertegenwoordigt in het Mongools Sjamanisme “het oog van de Hoge Spirit Helper”. Centraal staat de spirituele vervolmaking waarbij onze intellectuele mind, emotionele wilskracht, gevoelens en gewaarzijn samenwerken, elkaar aanmoedigen en ondersteunen. Het gaat om precies en juist “waarnemen”.
• Uil Ritueel
• Stem de actie af op je woord
• Brainwork
• Healing methode
• Mongools Orakel “21 Dari – Ekh: 21 Spirits
• Meditatief ritueel
• Traditionele genezende ademhalingstechniek - tsagaan lonkh
• Initiatieritueel
 
Windhorse is een liefdevolle, maar zeer sterke sjamaan uit Mongolië. Zij stamt af van de Khalkh-familie uit Mongolië, een bekende familielijn van grote sjamanen. Als jong kind werden haar krachten al opgemerkt. Nu is zij de zogeheten wisdomkeeper van haar gemeenschap, waarbij ze mensen verbindt met hun ware kracht en identiteit. Zomers is zij in Mongolië en ’s winters in Europa. Ze geeft workshops en cursussen door heel Europa. Windhorse spreekt Engels.
 

 
 
Siberische zweethut / 6e sjamanistische dood-ritueel
Datum: woensdag 29 april 2020
O.l.v. Kees Zoethout en Mura
 
Het 6e level van de sjamanistische dood vindt plaats in een zweethut. Deze wordt chadir genoemd, het huis van de dood. Hier krijg je eenvoudig contact met de spirit van de dood. De hete stenen, de stoom, de hut zelf e nde geuren helpen je om je karma op te schonen en je angsten los te laten.
 
N.B. Dit ritueel is niet in Hoogersmilde, maar bij Katsina in Garmerwolde (nabij Groningen). De hutleider is Kees Zoethout, hij en Mura leiden het ritueel. We beginnen ’s middags om 2 uur. Naar schatting zal het geheel tot ongeveer 10 uur duren. De kosten bedragen 75 euro. Neem iets te eten en te drinken mee, het is traditie dat dit na afloop samen wordt gedeeld.