Spirituele reis naar Bali


Volgende reis 7 t/m 23 april 2020
Infomiddag zondag 19 januari

 
Klik hier om rechtstreeks naar het inschrijfformulier onder aan de pagina te gaan.
 
Bali betekent 'eiland der Goden' en is ťťn van de parels in de gordel van smaragd. Haar bekendheid heeft ze vooral te danken aan haar rijke hindoeÔstische cultuur en de zachte aard van haar inwoners. Veel Nederlanders hebben via hun voorouders een band met 'Nederlands IndiŽ': Al in 1579 kwamen de eerste Nederlandse schepen naar IndonesiŽ.
 
Veel mensen die naar Bali komen hebben een missie. Dat kan van historische aard zijn, zoals een kijkje in onze geschiedenis. Maar vaker is het van spirituele aard, zoals o.a. te lezen valt in het boek 'Eat, pray, love' van Elizabeth Gilbert. Bali is ťťn van die plekken op aarde waar het gordijn tussen de fysieke wereld en de mystieke wereld flinterdun is.
 
Door de eeuwen heen zijn er op Bali bijzondere, heilige plekken bewaard gebleven en nog steeds in gebruik. Daardoor is de kracht en de helende werking van die plekken zeer goed voelbaar en bruikbaar.
 
Het voorjaar is de geschiktste tijd om naar Bali te reizen. In principe is er geen seizoenswisseling, maar na het regenseizoen (november t/m februari) gaat de natuur er weelderig bloeien. Niet onbelangrijk is ook dat de wegen beter begaanbaar zijn.
 
Ook in 2020 organiseren we weer een reis naar dit bijzonder mooie en krachtige eiland. Tijdens deze reis gaan we vooral naar locaties die minder bekend zijn bij toeristen. We gaan naar eeuwenoude ceremoniŽle plekken waar rust en sereniteit heerst, zodat er meer tijd en ruimte is voor je eigen ervaringen en ontwikkeling.
 
Onze gids tijdens deze reis is de hindoe-priester en sjamaan Sanathara. Samen met hem bezoeken we niet alleen deze prachtige plekken, maar zullen er ceremonies, meditaties en oefeningen doen en bijwonen. De speciale plekken die we tijdens de reis gaan bezoeken worden door de hindoe-priesters, ook Sanathara, gebruikt om samen ceremonies en rituelen uit te voeren. Tijdens de reis zullen we een paar keer wisselen van verblijfplaats om zo eenvoudiger meer locaties te kunnen bezoeken.
 
De hoofdwegen zijn op Bali prima, maar er zijn er niet veel. De binnenwegen zijn echter moeilijker begaanbaar. Reizen doe je met een gemiddelde snelheid van 30 km per uur. Balinezen drukken reisafstanden dan ook niet uit in kilometers, maar in uren.
 
Daarnaast zal er ook tijd en ruimte zijn om zelfstandig iets te kunnen ondernemen. Bijvoorbeeld gewoon lekker luieren, je laten verwennen met een heerlijke massage, snorkelen of dolfijnen spotten.
 
Het programma*:
*Onder voorbehoud, kleine wijzigingen kunnen uiteraard plaats vinden.
 
8 dagen:
We vinden ons onderkomen in spiritueel centrum Sananda in het stadje Lovina. Lovina (Lovin' Indonesia), wat officieel Kali Buk Buk heet, is bekend door z'n hippienederzettingen in de 60er jaren. Ook staat Lovina bekend om z'n dolfijnen en prachtige snorkelplekken. Als je wilt kun je daar gebruik van maken.
 
Lovina ligt aan de noordkant van Bali en is veel minder toeristisch dan de zuidkant van het eiland. In deze streek zijn dan ook veel oude tempelcomplexen, heilige bomen en  andere natuurlijke heilige plekken te vinden die nog niet zijn aangetast door de 'toeristenindustrie'.
 
Vanuit Sananda bezoeken we ondermeer:
 
Pura Pemuteram
We ontvangen in deze tempel een cleansing van de dienstdoende priester.
 
Brahma Vihara Arama
Het boeddhistische tempel/klooster-complex. Heel opvallend is dit boeddhistische klooster in deze hindoecultuur. Op Bali is geen geloofsstrijd: tempels, moskeeŽn, stoepa's en kerken kunnen naast elkaar bestaan. Het klooster kenmerkt zich door z‚'n stiltetuin en de symmetrische trappen met teksten in Sanskriet.
 
Nationaal park Locasien
Dit is een stuk ongerept regenwoud. Samen met een ranger gaan we maken we een tocht door deze prachtige natuur. Hij zal hierbij vertellen over de flora en fauna, maar ons ook in contact brengen met de animistische / sjamanistische stroming op Bali.
 
De watervallen van Sekumpul
Een prachtige, redelijk onbekende waterval die door priesters en gelovigen gezien wordt als ťťn van de manifestaties van de spirits aan de mensen. Tijdens de afdaling passeer je allerlei bomen en planten, waarvan wij alleen de vruchten kennen omdat we ze gebruiken in onze keuken en of ze in onze vensterbank hebben staan. Halverwege de afdaling is een heerlijke uitrustplek met een schitterend uitzicht, waar de kracht en pracht van de waterval al duidelijk voelbaar is.
 
Air Panas
Dit zijn heilzame warmwaterbronnen. Een fijne eigenschap van het Balinese hindoeÔsme is dat het niet dogmatisch is. Door blijmoedigheid en verdraagzaamheid kunnen deze bronnen op zondag ook gebruikt worden voor een familie-uitje. Het water is van vulkanische oorsprong en heeft een constante temperatuur van 37 graden Celsius. Het is zwavelhoudend, hetgeen vooral voor mensen met een reumatische aandoening een zeer positieve uitwerking kan hebben.
 
 
Het heilige meer Tamblingen
We varen in (uit boomstammen gehakte) catamarans naar een oude tempel die duizenden jaren geleden gesticht werd door Chinese en Balinese priesters.
Het meer Tamblingen wordt gezien als het heiligste meer van Bali. Ieder jaar offert de regering een groot aantal dieren in het meer om hier mee de spirits te bedanken voor de bescherming die ze het eiland geven. Het is, net als in de andere heilige meren, verboden om te zwemmen of motorvaartuigen te gebruiken. Zo blijft de sereniteit gewaarborgd. De tempel zelf is zeer summier en oud. Zij wordt onderhouden door giften, maar de energie en de helende werking is er zeer goed voelbaar.
 
4 dagen:
We reizen naar Ubud en blijven daar een paar dagen. Ubud is een kunstenaarsstadje en staat bekend om zijn houtsnijwerk. Ook hier is voldoende tijd om zelf je weg te gaan in dit zo bijzondere stadje en zijn zeer beroemde restaurantjes, waaronder het alternatieve Bali Buddha, en ‚'s avonds te genieten van de beroemde Balinese dansen.
 
Van hieruit brengen we o.a. een bezoek aan:
 
Pura Tirta Empul
Dit zijn de meest geliefde heilige bronnen voor de Balinese bevolking. Bij de tempel bevinden zich 13 fonteinen, die ieder een eigen symbolische waarde hebben.
 
Gunung Kawi
Deze plek werd rond het begin van onze jaartelling ontdekt door een priester, die daar tempels uithakte uit de rotswand.
 
De berg Agung en zijn tempels
Deze vulkaan is een heilige berg en is de hoogste berg van het eiland (3142 mtr). Hij wordt ook wel de navel van de wereld genoemd. Aan de voet van de berg bevind zich de Pura Besakih, de moedertempel, en halverwege de Pura Pasar Agung, de tempel waar de spirits van het eiland samenkomen om van hieruit het land te beschermen.
 
4 dagen:
Als laatste residentie gaan we naar Sidemen. Dit is een schilderachtig appartementencomplex midden in de sawahs (rijstvelden).
 
We bezoeken:
Tirta ganga
In 1946 vond de toenmalige radja dat zijn fonteinen toegankelijk moesten zijn voor iedereen.
 
Bali Aga Vilage
Dit is een dorp waarin de mensen nog steeds zo leven als in oude vervlogen tijden.
 
Paddy walk
Als afsluiter van deze prachtige vakantie maken we een Sawah-wandeling onder leiding van een plaatselijke gids. Een mooie manier om zo alle indrukken van het land en alle persoonlijke belevenissen van deze reis te kunnen laten zakken.
 
 
Boeking:
Boeken kan telefonisch of per e-mail, of via het inschrijfformulier onderaan deze pagina. Je ontvangt altijd een bevestiging van ons. De groep bestaat uit maximaal 12 deelnemers. Mocht de reis volgeboekt zijn dan kun je op de reservelijst worden geplaatst.
 
Voor de reis is een aanbetaling van Ä 950,- noodzakelijk. Je bent ingeschreven na het ontvangen van de aanbetaling. Mocht je voor 1 januari 2020 je reis moeten annuleren, dan ontvang je je aanbetaling retour, na aftrek van  Ä 50,- administratiekosten.
 
Prijs:
Ä 2950,-
Het tarief geldt vanaf luchthaven Schiphol.
 
Hierbij is inbegrepen:
De vlucht Schiphol - Denpasar (economy class)
Transfer van en naar het vliegveld in Denpasar
Overnachtingen
Ontbijt, lunch en diner
Vervoer en chauffeur naar de te bezoeken plaatsen
Entreegelden en fooien
 
Niet inbegrepen:
Visa IndonesiŽ (normaal gesproken tegenwoordig gratis)
Reis- en annuleringsverzekeringen
Spa en Wellness-behandelingen
Extra consulten buiten het programma
Overige (al dan niet persoonlijke) uitgaven
 
 
Over Sanathara:
Sanathara is geboren als Komang Budi Setiti in het dorpje Selat in de bergen van het noorden van Bali. Als kind kreeg hij van zijn vader de verhalen te horen over zijn grootvader, die healer was en hierdoor van grote betekenis was geweest in zijn dorp. In de generatie van zijn vader was de gave niet overgedragen. Sanathara luisterde graag naar de verhalen, maar besteedde er verder geen aandacht aan.
 
Toen Sanathara 12 jaar oud was, raakte hij zonder dat hij het zelf besefte in de familiekring in trance en begon luidop te praten over de verschijningen die hij waarnam om zich heen. Hij begon ook te vertellen over spirits die in de diverse tempels huisden. Voor zijn familie was het op dat moment duidelijk dat hij als enig kleinkind voorbestemd was om op een dag priester of healer te worden.
 
Veel later, toen hij een jaar of 18/19 was, raakte hij in diepe trance tijdens een ceremonie waar hij aan deel nam. Tot op dat moment had Sanathara dat zelf nooit verwacht.
 
In 2009 kwam Sanathara in contact met een groep uit Zwitserland die een paar weken op Bali verbleef voor een meditatiecursus. Nadat hij een paar dagen als gids met hen was opgetrokken werden zij zich bewust van zijn spirituele uitstraling. Ze vroegen hem om als spiritueel begeleider onderdeel uit te gaan maken van de groep. Dit verzoek kwam voor Sanathara geheel onverwacht, maar hij besloot zijn levensweg te volgen.
 
Sinds die tijd komen spontaan mensen uit de verre omgeving naar zijn huis, om samen met hem te bidden voor een oplossing van hun probleem of om een healing van hem te ontvangen. Met name op het mentale vlak, met als doel de emoties weer in balans te brengen en innerlijke rust te verkrijgen. In januari 2010 is Sanathara geÔnitieerd tot priester.
 
In zijn meditaties volgt hij de Hindoe Siwa richting, in combinatie met Hindoe Boeddha.
Op Bali geeft hij hierin workshops voor jongeren. Door middel van meditatie leert hij hen hoe zij in contact kunnen blijven met hun hindoe-cultuur.
 
In zijn woonplaats heeft Sanathara uit dankbaarheid voor zijn 4 gezonde kinderen een school gesticht voor kinderen met het Syndroom van Down, een groep mensen die op Bali (evenals op veel andere plaatsen) niet meetellen.
Er zitten op dit moment 9 kinderen op deze school. De school kan alleen bestaan dankzij giften van buitenaf en de inspanning van Sanathara en zijn vrijwilligers.
 

Praktische info:
 
De reis
De reis heeft Schiphol als begin- en eindpunt.
 
Het streven is om met alle deelnemers via dezelfde vlucht naar Denpasar te reizen. Meestal moet er een keer worden overgestapt, bijvoorbeeld in Kuala Lumpur. De reistijd bedraagt ongeveer 15 uur. We gaan uit van een vlucht in de economy class. Heb je extra beenruimte nodig, of wil je business class vliegen dan geldt daarvoor een meerprijs. Daarnaast is het natuurlijk mogelijk om eerder of elders in te stappen of de vakantie te verlengen. Neem in deze gevallen even contact op om dit door te spreken.
 
Reis- en annuleringsverzekering
We raden zeker aan om een annuleringsverzekering af te sluiten. Een reisverzekering hangt meer af van je persoonlijke behoefte en de dekking bij je lopende verzekeringen. Vergeet niet de dekking van je zorgverzekering te controleren. Zorg indien nodig voor dekking van geneeskundige kosten bij je reisverzekering.
 
Overnachting
Alle overnachtingen gedurende de reis zijn op basis van 2- of 3-persoonskamers. Nederlandse stekkers kunnen zo in het lichtnet geplugd worden, een reisstekker is niet nodig (op de overige Indonesische eilanden wel).
 
Kleding
De temperatuur op Bali is het hele jaar door zo rond de 30 graden. Neem geen truien, spijkerbroeken of andere dikke kleding mee, als je normaal gezond bent. Het is echt niet nodig, alleen een truitje voor eventueel in de avond is voldoende. Daarnaast een regenjas en goede wandelschoenen, bijvoorbeeld stevige sandalen. Bergschoenen kunnen eventueel, maar zijn wel erg warm. Als er niet gewandeld wordt kunnen slippers lekker zijn. Een hoofddeksel in de vorm van petje, cap of hoedje is absoluut een must. Houd er wel rekening mee dat het bij terugkomst in Nederland erg koud aan zal voelen. Meerdere lagen kleding kunnen dan aangenaam zijn.
 

Gezond zijn
Voor verblijf in Bali zijn geen verplichte vaccinaties. Wel kunnen er vaccinaties worden aanbevolen, zoals Hepatitis A, DTP en buiktyfus. Dit is bijvoorbeeld na te kijken op thuisvaccinatie.nl. Als je daartoe besluit dan worden deze door de meeste aanvullende zorgverzekeringen vergoed. Zij kunnen je ook vertellen waar je de inenting kunt halen.
 
Gebruik je medicijnen, neem dan een medicijnenpaspoort mee. Hierop staat vermeldt welke medicijnen je gebruikt. Deze is verkrijgbaar bij je apotheek. Houdt er rekening mee dat enkele medicijnen in sommige andere landen niet toegelaten zijn. Als je een medicijn gebruikt wat in IndonesiŽ valt onder de narcoticawet dan moet dit in Nederland voor vertrek bij de ambassade gemeld worden.
 
Zorg er verder voor dat je in ieder geval een goed middel tegen muggen bij je hebt. Het liefst Deet, Citronella-producten helpen niet afdoende. Ook een goed zonnebrandmiddel is noodzakelijk. Drink op Bali niet uit de kraan, alleen flessenwater.
 
Paspoort en visa
Je paspoort moet bij aankomst op Bali nog minstens 6 maand geldig zijn. Het benodigde visum is bij aankomst in Denpasar te verkrijgen. Zorg voor wat contant geld om deze te betalen. Als je je verblijf verlengd en langer dan 30 dagen blijft moet het visum vooraf worden aangevraagd. Aanvullend heb je na afloop een uitreisvisum nodig.
 
Geld
Op Bali kun je met je Nederlandse PIN-pas geld opnemen bij de geldautomaten. De munteenheid in IndonesiŽ is de roepia. Op moment van schrijven is 1 euro ongeveer 15.000 roepia. Houd er rekening mee dat je bij sommige banken vooraf aan moet geven dat je je pas buiten Europa wilt gebruiken!
Bali is voor westerlingen een extreem goedkoop eiland. Daarbij is 't het mekka van allerlei handgemaakte souvenirs. Zorg er alleen wel voor dat die nog in je bagage passen voor de terugweg.
 
Taal
Op toeristische plaatsen wordt meestal redelijk Engels gesproken. Mocht dat nodig zijn dan spreekt in ieder geval Sanathara, onze gids en begeleider, Engels. Mocht je moeite hebben met Engels dan kunnen wij voor de vertaling zorgen waar dat nodig is. Binnen ons reisgezelschap zelf zal verder Nederlands worden gesproken.
 

Inschrijfformulier:

Door het onderstaande formulier in te vullen en op 'Verzenden' te klikken geef je je op voor de spirituele reis naar Bali in april 2020. Vul deze alvast zo volledig mogelijk in, ontbrekende gegevens kunnen later per e-mail worden doorgegeven.
 
Persoonsgegevens:
1e deelnemer
 
*verplichte velden

Man     Vrouw
 

 

 
Eventueel 2e deelnemer
 

Man     Vrouw
 

 

 
 
Lumos Discoveries is een initiatief van Centrum Lumos