Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

Spirituele reis naar Bali

april 2023

Het eiland der goden

Bali betekent ‘eiland der Goden’ en is één van de parels in de gordel van smaragd. Haar bekendheid heeft ze vooral te danken aan haar rijke hindoeïstische cultuur en de zachte aard van haar inwoners. Veel Nederlanders hebben via hun voorouders een band met ‘Nederlands Indië’: Al in 1579 kwamen de eerste Nederlandse schepen naar Indonesië.
Veel mensen die naar Bali komen hebben een missie. Dat kan van historische aard zijn, zoals een kijkje in onze geschiedenis. Maar vaker is het van spirituele aard, zoals o.a. te lezen valt in het boek ‘Eat, pray, love’ van Elizabeth Gilbert. Bali is één van die plekken op aarde waar het gordijn tussen de fysieke wereld en de mystieke wereld flinterdun is.
Door de eeuwen heen zijn er op Bali bijzondere, heilige plekken bewaard gebleven en nog steeds in gebruik. Daardoor is de kracht en de helende werking van die plekken zeer goed voelbaar en bruikbaar.

Het voorjaar is de geschiktste tijd om naar Bali te reizen. In principe is er geen seizoenswisseling, maar na het regenseizoen (november t/m maart) gaat de natuur er weelderig bloeien. Niet onbelangrijk is ook dat de wegen beter begaanbaar zijn.

Ook in 2022 organiseren we weer een reis naar dit bijzonder mooie en krachtige eiland, mits de corona-omstandigheden dat toelaten (‘geld terug’-garantie!). Tijdens deze reis gaan we vooral naar locaties die minder bekend zijn bij toeristen. We gaan naar eeuwenoude ceremoniële plekken waar rust en sereniteit heerst, zodat er meer tijd en ruimte is voor je eigen ervaringen en ontwikkeling.

Onze gids tijdens deze reis

Onze gids tijdens deze reis is de hindoe-priester en sjamaan Sanathara. Samen met hem bezoeken we niet alleen deze prachtige plekken, maar zullen er ceremonies, meditaties en oefeningen doen en bijwonen. De speciale plekken die we tijdens de reis gaan bezoeken worden door de hindoe-priesters, ook door Sanathara, gebruikt om samen ceremonies en rituelen uit te voeren. Tijdens de reis zullen we een paar keer wisselen van verblijfplaats om zo eenvoudiger meer locaties te kunnen bezoeken.

De hoofdwegen zijn op Bali prima, maar er zijn er niet veel. De binnenwegen zijn echter moeilijker begaanbaar. Reizen doe je met een gemiddelde snelheid van 30 km per uur. Balinezen drukken reisafstanden dan ook niet uit in kilometers, maar in uren.

Daarnaast zal er ook tijd en ruimte zijn om zelfstandig iets te kunnen ondernemen. Bijvoorbeeld gewoon lekker luieren, je laten verwennen met een heerlijke massage, snorkelen of dolfijnen spotten.

Het programma

Lovina

We verblijven in een van de prachtige retreatcenters in de buurt van het stadje Lovina. Lovina (Lovin’ Indonesia), wat officieel Kali Buk Buk heet, is bekend door z’n hippienederzettingen in de 60-er jaren. Ook staat Lovina bekend om z’n dolfijnen en prachtige snorkelplekken. Als je wilt kun je daar gebruik van maken.
Lovina ligt aan de noordkant van Bali en is veel minder toeristisch dan de zuidkant van het eiland. In deze streek zijn dan ook veel oude tempelcomplexen, heilige bomen en andere natuurlijke heilige plekken te vinden die nog niet zijn aangetast door de ‘toeristenindustrie’.

Vanuit Lovina bezoeken we onder meer:

Pura Tirta Sudhamala
We ontvangen in deze tempel, die zich naast (en in) de Banyumala rivier bevind een cleansing van de dienstdoende priester.

Brahma Vihara Arama
Het boeddhistische tempel/klooster-complex. Heel opvallend is dit boeddhistische klooster in deze hindoecultuur. Op Bali is geen geloofsstrijd: tempels, moskeeën, stoepa’s en kerken kunnen naast elkaar bestaan. Het klooster kenmerkt zich door de stiltetuin en de symmetrische trappen met teksten in Sanskriet.

De watervallen van Sekumpul
Een prachtige, redelijk onbekende waterval die door priesters en gelovigen gezien wordt als één van de manifestaties van de spirits aan de mensen. Tijdens de afdaling passeer je allerlei bomen en planten, waarvan wij alleen de vruchten kennen omdat we ze gebruiken in onze keuken en of ze in onze vensterbank hebben staan. Halverwege de afdaling is een heerlijke uitrustplek met een schitterend uitzicht, waar de kracht en pracht van de waterval al duidelijk voelbaar is.

Air Panas
Dit zijn heilzame warmwaterbronnen. Een fijne eigenschap van het Balinese hindoeïsme is dat het niet dogmatisch is. Door blijmoedigheid en verdraagzaamheid kunnen deze bronnen op zondag ook gebruikt worden voor een familie-uitje en doordeweeks als tempel. Het water is van vulkanische oorsprong en heeft een constante temperatuur van 37 graden Celsius. Het is zwavelhoudend, hetgeen vooral voor mensen met een reumatische aandoening een zeer positieve uitwerking kan hebben.

Het heilige meer Tamblingen
We varen in (uit boomstammen gehakte) catamarans naar een oude tempel die duizenden jaren geleden gesticht werd door Chinese en Balinese priesters.
Het meer Tamblingen wordt gezien als het heiligste meer van Bali. Ieder jaar brengt de regering een groot aan het meer om hier mee de spirits te bedanken voor de bescherming die ze het eiland geven. Het is, net als in de andere heilige meren, verboden om te zwemmen of motorvaartuigen te gebruiken. Zo blijft de sereniteit gewaarborgd. De tempel zelf is zeer summier en oud. Zij wordt onderhouden door giften, maar de energie en de helende werking is er zeer goed voelbaar.

Ubub

Als je op Bali bent mag Ubud niet ontbreken. We logeren hier aan de rand van de stad op loopafstand van het stadscentrum. Van hieruit bezoeken we enkele belangrijke plekken in de buurt, maar is er ook tijd om zelf op onderzoek uit te gaan. Een bezoek aan the Sacred Monkey Forest, het Antonio Blanco museum, Paddy walk of heerlijk slenteren door de stad en genieten van winkeltjes en terrasjes.

Pura Tirta Empul
Vanuit Ubud brengen we ook een bezoek aan Pura Tirta Empul.

Zij word geroemd om haar genezende water. Vanuit een heilige bron komt het water dat zich verdeeld over 12 stromen. Elke stroom heeft een andere kracht. Vele hindoes van over de hele wereld komen naar Tirta Empul om zijn zegeningen. Als toerist mag je alleen kijken. Wij mogen onder leiding van Sanathara ook baden en meedoen in de ceremonies.

Nusa Penida
Hierna vertrekken we naar het eiland Nusa Penida, van oudsher een niet zo bekend visserseiland.

Doordat het eiland niet zo gemakkelijk bereikt kan worden door toeristen is ook hier de kracht nog erg sterk en de cultuur weinig beïnvloed door toerisme. Het is de spirituele thuisbasis van Sanathara. Aangezien dit ook een prachtige snorkelplaats is met heerlijke, rustige stranden is hier ook zeker tijd voor eigen invulling.

 

Pasar Agung
Onderweg naar onze laatste plek van overnachting bezoeken we Pasar Agung. Het is volgens de overleveringen dé plek waar alle goden zich verzamelen. Je zou het kunnen vergelijken met de berg Olympus voor de Grieken.

Sidemen

Sidemen is onze laatste plaats van overnachting. Sidemen wordt met recht ‘last piece of paradise’ genoemd. Diep verscholen tussen jungle en rijstvelden ligt onze laatste verblijfplaats. Ook hier is een paddy walk mogelijk, yogalessen of een laatste massage.

Van hieruit vertrekken we naar Denpasar om daar afscheid te nemen van onze gids, chauffeur en het prachtige eiland.

Over Sanathara:
Sanathara is geboren als Komang Budi Setiti in het dorpje Selat in de bergen van het noorden van Bali. Als kind kreeg hij van zijn vader de verhalen te horen over zijn grootvader, die healer was en hierdoor van grote betekenis was geweest in zijn dorp. In de generatie van zijn vader was de gave niet overgedragen. Sanathara luisterde graag naar de verhalen, maar besteedde er verder geen aandacht aan.

Toen Sanathara 12 jaar oud was, raakte hij zonder dat hij het zelf besefte in de familiekring in trance en begon luidop te praten over de verschijningen die hij waarnam om zich heen. Hij begon ook te vertellen over spirits die in de diverse tempels huisden. Voor zijn familie was het op dat moment duidelijk dat hij als enig kleinkind voorbestemd was om op een dag priester of healer te worden.
Veel later, toen hij een jaar of 18/19 was, raakte hij in diepe trance tijdens een ceremonie waar hij aan deel nam. Tot op dat moment had Sanathara dat zelf nooit verwacht.

In 2009 kwam Sanathara in contact met een groep uit Zwitserland die een paar weken op Bali verbleef voor een meditatiecursus. Nadat hij een paar dagen als gids met hen was opgetrokken werden zij zich bewust van zijn spirituele uitstraling. Ze vroegen hem om als spiritueel begeleider onderdeel uit te gaan maken van de groep. Dit verzoek kwam voor Sanathara geheel onverwacht, maar hij besloot zijn levensweg te volgen.
Sinds die tijd komen spontaan mensen uit de verre omgeving naar zijn huis, om samen met hem te bidden voor een oplossing van hun probleem of om een healing van hem te ontvangen. Met name op het mentale vlak, met als doel de emoties weer in balans te brengen en innerlijke rust te verkrijgen. In januari 2010 is Sanathara geïnitieerd tot priester.

In zijn meditaties volgt hij de Hindoe Siwa richting, in combinatie met Hindoe Boeddha.
Op Bali geeft hij hierin workshops voor jongeren. Door middel van meditatie leert hij hen hoe zij in contact kunnen blijven met hun hindoe-cultuur.

In zijn woonplaats heeft Sanathara uit dankbaarheid voor zijn 4 gezonde kinderen een school gesticht voor kinderen met het Syndroom van Down, een groep mensen die op Bali (evenals op veel andere plaatsen) niet meetellen.
Er zitten op dit moment 11 kinderen op deze school. De school kan alleen bestaan dankzij giften van buitenaf en de inspanning van Sanathara en zijn vrijwilligers.

Kosten

Boeken:
Boeken of contact kan door hieronder te klikken. Voor de reis is een aanbetaling van €500,- noodzakelijk. Je bent ingeschreven na het ontvangen van de aanbetaling. 

De groep bestaat uit maximaal 12 deelnemers. Mocht de reis volgeboekt zijn dan kun je op de reservelijst worden geplaatst.

Mocht je voor 1 januari 2022 je reis moeten annuleren, dan ontvang je je aanbetaling retour, met aftrek van € 50,- administratiekosten.

Wil je graag een 1 persoonskamer, dan zijn de kosten 30 euro meer per overnachting.

Niet inbegrepen:

  • Je reis van en naar Denpasar
  • Visa Indonesië (normaal gesproken tegenwoordig gratis)
  • Reis- en annuleringsverzekeringen
  • Spa en Wellness-behandelingen
  • Extra consulten buiten het programma
  • Overige (al dan niet persoonlijke) uitgaven

Praktische info:

De reis
De reis heeft de luchthaven van Denpasar als begin- en eindpunt.
Tijdens de reis vanuit Nederland moet meestal een keer worden overgestapt, bijvoorbeeld in Kuala Lumpur. De reistijd bedraagt vanaf Schiphol ongeveer 15 uur. Het is natuurlijk mogelijk om eerder of elders in te stappen of de vakantie te verlengen. Aangezien je zelf de reis boekt ben je daar volledig vrij in.
 
Reis- en annuleringsverzekering
We raden zeker aan om een annuleringsverzekering af te sluiten. Een reisverzekering hangt meer af van je persoonlijke behoefte en de dekking bij je lopende verzekeringen. Vergeet niet de dekking van je zorgverzekering te controleren. Zorg indien nodig voor dekking van geneeskundige kosten bij je reisverzekering.
 
Overnachting
Alle overnachtingen gedurende de reis zijn op basis van 2- of 3-persoonskamers. Nederlandse stekkers kunnen zo in het lichtnet geplugd worden, een reisstekker is niet nodig (op de overige Indonesische eilanden wel).
 
Kleding
De temperatuur op Bali is het hele jaar door zo rond de 30 graden. Neem geen truien, spijkerbroeken of andere dikke kleding mee, als je normaal gezond bent. Het is echt niet nodig, alleen een truitje voor eventueel in de avond is voldoende. Daarnaast een regenjas en goede wandelschoenen, bijvoorbeeld stevige sandalen. Bergschoenen kunnen eventueel, maar zijn wel erg warm. Als er niet gewandeld wordt kunnen slippers lekker zijn. Een hoofddeksel in de vorm van petje, cap of hoedje is absoluut een must. Houd er wel rekening mee dat het bij terugkomst in Nederland erg koud aan zal voelen. Meerdere lagen kleding kunnen dan aangenaam zijn.

Ivm het bezoek van tempels is het handig een dun wit vestje met lange of driekwart mouwen bij de hand te hebben.

Gezond zijn
Voor verblijf in Bali zijn geen verplichte vaccinaties. Wel kunnen er vaccinaties worden aanbevolen, zoals Hepatitis A, DTP en buiktyfus. Dit is bijvoorbeeld na te kijken op thuisvaccinatie.nl. Als je daartoe besluit dan worden deze door de meeste aanvullende zorgverzekeringen vergoed. Zij kunnen je ook vertellen waar je de inenting kunt halen.
 
Gebruik je medicijnen, neem dan een medicijnenpaspoort mee. Hierop staat vermeldt welke medicijnen je gebruikt. Deze is verkrijgbaar bij je apotheek. Houdt er rekening mee dat enkele medicijnen in sommige andere landen niet toegelaten zijn. Als je een medicijn gebruikt wat in Indonesië valt onder de narcoticawet dan moet dit in Nederland voor vertrek bij de ambassade gemeld worden.
 
Zorg er verder voor dat je in ieder geval een goed middel tegen muggen bij je hebt. Het liefst Deet, Citronella-producten helpen niet afdoende. Vit B1 helpt je lichaamsgeur onaantrekkelijk te maken voor muggen (1 week van te voren beginnen met innemen). Ook een goed zonnebrandmiddel is noodzakelijk.

Drink op Bali geen water uit de kraan, alleen flessenwater. Neem voor deze reis je eigen drinkbuis mee, dan zorgen wij voor water. Dit scheelt een heleboel plastic afval.
 
Paspoort en visa
Je paspoort moet bij aankomst op Bali nog minstens 6 maand geldig zijn. Het benodigde visum is bij aankomst in Denpasar te verkrijgen. Zorg voor wat contant geld om deze te betalen. Als je je verblijf verlengd en langer dan 30 dagen blijft moet het visum vooraf worden aangevraagd. Aanvullend heb je na afloop een uitreisvisum nodig.
 
Geld
Op Bali kun je met je Nederlandse PIN-pas geld opnemen bij de geldautomaten. De munteenheid in Indonesië is de roepia. Op moment van schrijven is 1 euro ongeveer 17.000 roepia. Houd er rekening mee dat je bij sommige banken vooraf aan moet geven dat je je pas buiten Europa wilt gebruiken!
Bali is voor westerlingen een extreem goedkoop eiland. Daarbij is ’t het mekka van allerlei handgemaakte souvenirs. Zorg er alleen wel voor dat die nog in je bagage passen voor de terugweg.
 
Taal
Op toeristische plaatsen wordt meestal redelijk Engels gesproken. Mocht dat nodig zijn dan spreekt in ieder geval Sanathara, onze gids en begeleider, Engels. Mocht je moeite hebben met Engels dan kunnen wij voor de vertaling zorgen waar dat nodig is. Binnen ons reisgezelschap zelf zal verder Nederlands worden gesproken.